Начална страница | Крими | Семейни войни за милиони в дъното на "откупа" за Лара

Семейни войни за милиони в дъното на "откупа" за Лара

image Февруари 2013 г. Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева (в дъното) влизат в съда. На малката снимка: Константин Дишлиев (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Дядо Бициани дал парите, в сметките на децата на Моника и Брендо превеждани милиони от наркосделките на убития им чичо Константин Дишлиев..

.Мистерията откъде семейството на държания в италиански затвор Евелин Банев – Брендо успя да намери парите за откупа за Лара, беше разбулена още в първите дни след връщането й у дома. Криминалисти довериха, че не е имало никаква пречка за осигуряването на сумата, тъй като сметките на заможния дядо на детето не са запорирани, както тези на дъщерите му. Всички банки вече са алармирани за „опасна комбинация” върху банкноти. Партидата е голяма и е извънредно сложна за проследяване, защото номерацията върху купюрите от т. нар. откуп от 500 000 евро, срещу който 11-годишната Лара се събра отново със семейството си, не е последователна. Този резултат предвиди още преди осъществяването на плащането бившият МВР секретар Николай Радулов, който окачестви тъста на Брендо като „един от най-заможните хора в България”.

Александър Добринов или Сашо Бицианито, както е по-добре познат, е представител на луксозната марка „Бициани” за България и е съдружник на гърка Аристотелис Бицианис. В средите на ъндърграунда се говори, че той е човекът, който е “уредил” и двете си дъщери с подходящи партньори, като сестрата на Моника Добринова – Десислава Дишлиева, е била по-изгодно омъжена за скандалния финансист Константин Дишлиев. Първоначално поисканата сума на откупа пък подозрително съвпадала със съмнителен транш към фирма на убития Косьо Дишлиев.

Защото, според запознати, похитителите отначало настоявали да получат точно два милиона евро. Това едва ли е случайно, твърдят анализатори, които навързват събитията отпреди осем години.

Малко преди да го разстрелят с десет куршума през май 2005-а, срещу Константин Дишлиев е започнала проверка за пране на пари заради превод от два милиона евро към негова фирма. Съмнителната сума идвала от английската Global Associates Limited и е била като кредитна линия. Парите е трябвало да се върнат за пет години. Във финансовото разузнаване получили сигнал от британските служби и стартирали проверка. Тя обаче прекъснала, след като Дишлиев е разстрелян като куче. Това изненадало мнозина, защото на практика баджанакът на Косьо - Евелин Банев-Брендо, е бил този, който усвоявал парите и това можело много лесно да се докаже. Начинът, по който скоропостижно е приключила проверката, пък навявал на корупция, коментират експерти.

Проверката тогава установява редица интересни неща, като например съществуваща връзка между изпращача на парите от Англия и получателя. Шефка на британската фирма е Моника Дишлиева (Добринова). Неин е и подписът върху разрешението за отпускане на двумилионната кредитна линия. Гарант за връщането на заема пък е Владимир Дишлиев - бащата на Константин.

“Аз съм живял в много страни и имам контакти със стабилни финансови институции”, бе заявил роденият на 23 март 1977 година Косьо. При създаването на "Прайвът файнънс юниън" (PFU) негови съдружници били Симо Карайчев и Петя Недялкова, съпругата на фараона Иво Недялков. По повод убийството, той обаче казва: “Стара информация е това. Много отдавна се промениха нещата. Нямаме никакво отношение нито към фирмата, нито към Дишлиев”.
 
Фараонът преценил, че не му е изгодно да работи за PFU и се разделил с Константин, за когото преди това бачкал като съветник. Компанията PFU се занимава основно с финансирането на сделки по закупуване на недвижими имоти и строителство. Само за последните две години тя успява да регистрира над 400% ръст на кредитния си портфейл, който към края на 2004 г. възлиза на 17,858 милиона лева. По това време сумата на активите възлиза на 21,276 милиона лева, а очакванията са в следващите месеци да достигнат 50 милиона! При отпускането на заеми от PFU не се изисква доказване на доход и допълнителни гаранции. В същото време се поддържа висока степен на конфиденциалност, твърдят нейните експерти. Според някои, лоши кредити са изяли главата на бизнесмена, според други – виновни за всичко са наркотиците.

Във вечерта на убийството 28-годишният Константин Дишлиев е вечерял в индийския ресторант „Тадж Махал” в женска компания. Двамата са разговаряли много делово и от персонала предположили, че са бизнеспартньори или просто познати. На всичкото отгоре Косьо изглеждал много по-млад от спътничката си, която впоследствие се оказала... неговата жена. Действително Десислава Дишлиева, по баща Добринова, е със седем години по-възрастна от Константин. Според някои източници, семействата на двамата държали повече на този брак, отколкото те двамата, защото искали да се сродят и обединят бизнеса си.

От откъслечни реплики, дочути от персонала на индийския ресторант и повторени по време на следствието за убийството на бизнесмена, той е обсъждал с Десислава въпроси за дъщеря им, за развода и бизнеса им. Намерението на Константин Дишлиев да отреже жена си от всичко, свързано с бизнеса му, е било обяснено нашироко пред следователите и от неговата майка Йорданка Запрянова, убита преди да потвърди показанията си пред съдия. Запрянова не е искала охрана и полицейска защита, но е била притеснена от взаимоотношенията със

снаха си, която обвинявала във всички смъртни грехове

в това число и за разстрела на сина си. Йорданка Запрянова е била много надъхана срещу Десислава и от разказа й е станало ясно, че двете не поддържат никаква връзка. Въпреки това веднага след намирането на трупа й в апартамента на улица „Горски пътник” обиколи слух, че именно снаха й я е открила. Според други източници обаче това е сторил интимният й приятел, който влязъл в апартамента със собствен ключ, предоставен му от Йорданка Запрянова.

След убийството на скандалния бизнесмен, тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов извежда версия, че може да се направи връзка между ликвидирането на Дишлиев и заловени 819 килограма кокаин в Испания. При акцията тамошната полиция арестувала шестима българи, но парите за сделката не са върнати, а трупове скоро след това няма.

Трета версия е, че 28-годишният столичанин се е скарал със свой съдружник, но не Брендо, както се твърди напоследък. След смъртта на Дишлиев хора от бизнессредите коментират, че е влязъл в конфликт с мъж с прякор Доктора, но с различно име от това на Иван Тодоров, който е не по-малко крупен бизнесмен.

4,5 тона кокаин от Латинска Америка са минали по канала на Дишлиев, съобщава български всекидневник в коментар за убийството в София. Според друг вестник пък убитият бил близък приятел с Кузман Гуслеков, също убит след провалена афера с 600 кг кокаин.
По думите на Бойко Борисов, Дишлиев по всяка вероятност участвал във финансирането на венецуелските пратки с кокаин – обвинение, повдигано чак сега, но срещу баджанака му Брендо.

Липсата на свидетелски показания допринася за безрезултатното прекратяване на разследването за убийството на 28-годишния “играч”. Според очевидци в района на “Тадж махал”, убиецът на Константин Дишлиев е бил със стандартна визия, доколкото това се е виждало под ниско нахлупената му шапка, с добро телосложение, среден на ръст. Избягал със сив автомобил с неустановена марка, който го чакал. Опитите да се изготви фоторобот на килъра на Дишлиев се провалили заради масовия отказ на хората да дават показания. Стрелецът не е бил разпознат даже и от съпругата на Косьо - Десислава, която обаче според думите на свекърва й е имала интерес от ликвидирането му, под угрозата да остане на улицата, като я ореже от бизнеса си напълно.

Данъчна ревизия на Добринова за 2008-а и 2009-а вади от строя Моника, която след тази операция не може да осигури финансирането на откупа за дъщеря си. Според резултатите на ревизията, тя не е декларирала 835 000 лева приходи, за които дължала 156 000 данъци като физическо лице. Парите били в австрийска банка, а титуляри по сметката били малката Лара и кака й Александра

По резултатите от данъчната ревизия стартира наказателно преследване през 2011-а срещу щерката на Бицианито за укриване на данъци в особено големи размери. При гледането на мерките в съда лъсва, че на 2 февруари 2004 година тя е открила сметка в австрийската банка, а само един месец по-късно сметката е захранена с 111 хил. лв. Постъплението е от фирма, контролирана от Константин Дишлиев, който е мъж на сестра й Десислава. На 18 март по сметката на Лара и Александра постъпват още 522 хиляди, заради частна инвестиция, а през юни същата година е и третият транш от 723 хиляди с основание консултации. Малко след тези три транзакции Косьо Дишлиев е убит.

Запознати коментират, че уговорката за траншовете е била Дишлиев да си получи обратно парите, които е пратил по сметките на Лара и Александра, но някой му е попречил да си осъществи намерението, като го е убил. Убили са й майка му, която е била в час с превъртането на сумите.

Мистерията около “откупа за Лара” може да се повдигне, ако поне част от белязаните банкноти се появят отнякъде. Похитителите обаче изрично поставили условие парите да не са с последователна номерация и да не са „прясно напечатани”. Малко хора вярват, че бандитите ще рискуват да харчат белязания откуп в България, след като знаят, че полицията дебне всяка една банкнота от парите, платени за връщането на Лара на нейните близки...

Ралица ХАДЖИСОТИРОВА

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст

Повече новини

Powered by Vivvo CMS v4.1.6